Ledenlogin

De eerste Spotify voor boeken?

Ingezonden door Anonieme gebruiker op ma, 22/11/2010 - 17:41

Spotify is een website die het mogelijk maakt om op basis van een abonnementsysteem gewenste muziek via streaming te beluisteren. Je stelt zelf je selectie van muziek samen en je betaalt een vast bedrag per maand. Dit model wordt door een aantal mensen als interessant businessmodel naar voren geschoven voor de boekensector.

Recent lanceerde uitgeverij Van Duuren de digitale bibliotheek Yindo. Is hiermee de eerste one-stop-shop voor boeken geboren? Terwijl vele aanbieders kiezen voor een specifiek model, biedt Yindo alles aan wat je mogelijk kan verzinnen. Het lijkt er op dat Yindo de anywhere-anytime droom van iedere gebruiker een stapje dichterbij brengt.
Diversiteit slaat toe; de boekensector is daar geen uitzondering op. Fysieke boeken kunnen op je thuisadres geleverd worden, uitgaven die uitverkocht zijn kan print-on-demand zo te voorschijn toveren, online lenen en lezen van boeken is ook mogelijk en je e-boek koop je natuurlijk bij www.e-boek.org.

Groot was mijn verwondering toen ik zag deze uiteenlopende formaten allemaal op een plaats te koop worden aangeboden. Yindo is de naam. Boek.be was benieuwd naar de gebruikerservaring. We testen het even voor u uit.

Yindo draait op nagenoeg alle browsers en operating systemen. Er hoeft niets geïnstalleerd te worden. Of toch…er is een stukje software nodig om de rijke media van Yindo te laten werken. De plug-in die je dient te downloaden noemt Silverlight. Het is een Microsoft product en werkt zoals Macromedia Flash.

Om de gratis eerste hoofdstukken te proeven van elk boek hoef je niet te registreren. Maar om te kopen en boeken te lenen kan je snel de registratiemodule doorlopen. Je krijgt meteen 500 punten. 1000 YindoPoints kosten bijvoorbeeld € 9,95. Hiermee kan je kopen en lenen in de fysieke en virtuele wereld. Dit soort punten wordt het nieuwe betaalmiddel.

Wat direct opvalt is dat de gebruiker onmiddellijk een boek kan beginnen lezen. Ten eerste is het eerste hoofdstuk online te lezen. Vervolgens kan de gebruiker het boek lenen en beginnen lezen met een muisklik. Echter…de meeste boeken kunnen nog niet uitgeleend worden omdat er nog geen akkoord is met de uitgever. Yindo doet er alles aan om dat uit te leggen.

Krijg je tijdens het lezen de smaak te pakken, dan kan je het boek aanschaffen. Je kiest tussen het e-boek en het fysieke boek. Als het boek niet meer in druk is kan je een POD versie bestellen. Dit alles onder voorbehoud van wat de uitgever toelaat.
De geleende boeken kan je op je eigen boekenplank neerzetten. Je kan tekst afdrukken voor eigen gebruik…Yindo vertrekt van gebruikersgemak. Nu nog wachten of de uitgevers dit verregaande serviceniveau kunnen of willen volgen.

De vraag is ook of de boekhandel dit model gaat omarmen. Want in de praktijk neemt de boekhandel hiermee de functie op van de bibliotheek. Geen gratis ontleningen, maar verhuur van boeken. Gebruik makend van de kennis van zijn cliënteel kan de boekhandel via dit businessmodel zijn rol in de digitale wereld ook gaan spelen.
Boek.be overweegt om een experiment in deze zin op te starten. Wie doet mee?

Lees verder of test Yindo zelf .