Ledenlogin

Apple versus het uitgeefbedrijf: een slechte deal!

Ingezonden door Anonieme gebruiker op wo, 02/03/2011 - 17:09

Recent wijzigde Apple haar beleid voor de app-store en eist sindsdien op alle transacties binnen de apps een commissie van 30%. Na fel protest leek Apple wat gas terug te nemen, maar de vraag is of er voor de uitgevers van boeken echt iets veranderd is aan de Apple-politiek. Boek.be vindt van niet en wordt hierin bijgetreden door een notoir Apple-fan en internetpionier van het eerste uur, Jo Caudron.

Op zijn blog postte hij enkele dagen geleden een uitgebreid stuk hierover. Hij geeft aan dat de indruk wordt gegeven dat uitgevers instemmen met deze deal. Maar in vele gesprekken merkt hij op dat quasi iedereen het er niet mee eens is. "Apple toont steeds meer tekenen van een monopolist in deze business, dus misschien moeten we beginnen ze te behandelen als een monopolist".  Hij geeft daarbij aan dat een recente studie aantoont dat Apple zowat 60% van de wereldmarkt van touch screens verkoopt. "Als we gewoon aannemen dat er 20 andere grote concurrerende merken zijn in de wereld, dan nemen ze elke 2% van de markt voor hun rekening. Voor mij kan je Apple op dit moment als een monopolist beschouwen".

"30% zou een eerlijke prijs zijn als Apple alle diensten zou leveren die zij beweren te leveren. Maar in plaats van marketing, verkoop, distributie en transactie, leveren ze in feite alleen de laatste twee diensten. Voor distributie en transactie een vergoeding van 5% à 10% vragen, lijkt eerlijk en zou gemakkelijk kunnen worden geaccepteerd door alle spelers in de markt. Maar alle content-winkels worden door deze deal genekt".

De vraag blijft natuurlijk: wat doe je ertegen? Jo Caudron neemt een duidelijk standpunt in: "Ik denk dat de essentie van de oplossing ligt in de concurrentie. Niet alleen Android of Microsoft... Nee, ik bedoel een echte concurrentie op het Apple-platform zelf: toestaan dat andere winkels die verkopen wat ze willen, ongeacht de prijs! Dit zou de oplossing zijn voor alle bovengenoemde punten... Ik denk dat alle uitgevers en content-eigenaren hun deals opnieuw moeten onderhandelen. En als Apple weigert, moeten zij gezamenlijk afzien van het platform. Als een statement... Misschien moet Europa een beetje helpen. Zij hebben dat gedaan met Microsoft en anderen ook."

Boek.be schaart zich achter dit standpunt en vraagt aan zijn leden uitgevers om alle onderhandelingen met Apple te heronderhandelen en niet in de iBookstore te stappen, tenzij Apple afziet van de 30% regeling.

Voor de volledige column van Jo Caudron: zie http://www.dearmedia.be/home/2011/2/24/apple-versus-the-publishing-industry-a-bad-deal.html#entry10594609