Ledenlogin

2009 was succesjaar voor het boek in Vlaanderen

Beeld: 

Uit de jaarcijfers van de boekenverkoop in Vlaanderen in 2009 van GfK Retail and Technology Benelux blijkt dat, ondanks de economische crisis, boeken het verrassend goed blijven doen in Vlaanderen. In 2009 groeide de boekenverkoop met 9,9% in omzet en 5,9% in aantal. Boeken blijven duidelijk voor veel mensen de belangrijkste bron van ontspanning en informatie. Globaal genomen is SOS Piet 3 de absolute bestseller, gevolgd door Mannen die vrouwen haten en De vrouw die met vuur speelde van de overleden Zweedse auteur Stieg Larsson. Bij de kinderboeken domineren Stephenie Meyer en Geronimo Stilton de bestsellerlijsten.

De gemiddelde prijs van het boek kende een lichte stijging. De groei situeert zich voornamelijk bij de kinderboeken en de kookboeken. Zeven op de tien verkochte boeken in Vlaanderen is ofwel een fictieboek (literatuur of kinderboek) of een non-fictie vrijetijdsboek – of zeg maar kookboek, want 10 van de 20 topboeken in de categorie 'vrije tijd' zijn kookboeken.

Kinderboeken en vrije tijd in de lift
Twee genres doen het bijzonder goed: de kinderboeken (+12%) en de non-fictie vrije tijd (+16%). De hitlijsten van de kinderboeken werden heel het jaar gedomineerd door twee fenomenen: Stephenie Meyer en Geronimo Stilton, allebei razend populair bij de Vlaamse jeugd. Opvallend is ook dat het audioboek doorbreekt in Vlaanderen. Twee producties van Het Geluidshuis (De Vlo en de Professor en De Mestkever) prijken in de top 20 van meest verkochte kinderboeken.

Het aandeel van de non-fictie vrije tijd is gestegen naar 22,5% van de totale verkoop. Qua omzet gaat het zelfs om 25,9% van het totaal aantal verkochte boeken. Quasi één boek op vier is dus een non-fictie vrije tijd boek. Kort door de bocht: een kookboek, want de spectaculaire groei van de verkoop in dit genre is opvallend. Koken is duidelijk populairder dan op restaurant gaan. De vele tv-programma’s waarin koken centraal staat, zijn daar zeker niet vreemd aan.

Vlaamse bestsellers
SOS Piet 3 is de absolute beststeller van 2009. Piet Huysentruyt domineert de top 5 met nog twee andere titels. In de top 20 van het genre non-fictie vrije tijd staat de bekende tv-kok zelfs met zes titels te blinken.

In de categorie fictie en literaire non-fictie blijft Stieg Larsson de meest populaire auteur: zijn drie titels (Mannen die vrouwen haten, De vrouw die met vuur speelde en Gerechtigheid) staan samen in de top 10. Het Verloren Symbool, de nieuwe Dan Brown, haalde ook de top 10 van 2009, hoewel dit boek pas sinds eind oktober in de boekhandel ligt - een mooie prestatie. Het spannende boek doet het trouwens zeer goed in Vlaanderen: Pieter Aspe haalt met twee boeken (De cel en Misleid) de top 20 bij de fictie (plaats 7 en 8); Deflo staat met Lust op 13.

Ook de strips blijven in Vlaanderen goed voor een ruime verkoop met Kiekeboe als absolute topper, op de voet gevolgd door F.C. De Kampioenen.

Tot slot: opvallend is dat de top 10-lijsten van zowel non-fictie vrije tijd, kinderboeken als strips sterk bepaald worden door uitgaven van Vlaamse uitgevers. Op het terrein van de fictie zijn de Vlaamse uitgevers duidelijk minder prominent aanwezig.

Bekijk hier het overzicht van de omzet- en afzetcijfers en de top 20 lijsten met de best verkopende boeken voor de genres Algemeen, Fictie, Kinderboeken, Strips, Non-fictie Vrije Tijd en Kookboeken.