Ledenlogin

Boekenverkoop in Vlaanderen houdt goed stand

Beeld: 

De verkoop van papieren boeken in Vlaanderen ging in 2014 met 1,9% achteruit. De eerste helft van 2014 voorspelde niet veel goeds, maar in de tweede helft van het jaar kende de boekenverkoop een heropleving. De verkoop van e-books steeg naar 2,9% van de totale boekenmarkt, een stijging met 140%.

Terwijl de verkoop van papieren boeken in de eerste 6 maanden van 2014 vrij fors daalde (-4,5%), kende de verkoop in de tweede helft van het jaar een heropleving. De verkoop landde uiteindelijk op een totaal van 196 miljoen euro aan omzet en 15 miljoen exemplaren. Het meest succesvolle boek in 2014 was  Puur eten dat je gelukkig maakt van Pascale Naessens. De best verkochte roman staat op de vierde plaats en is Oorlog en Terpentijn van Stefan Hertmans.

De topverkopen van het jaar situeren zich duidelijk rond de Kerst- en Nieuwjaarsperiode, net als in de week voor Sinterklaas. Opvallend is ook dat de twee weken rond de Boekenbeurs tot de weken met topverkopen horen in Vlaanderen. n dezelfde periode piekt de verkoop in Nederland niet. Ook in de vakantieperiode waar mensen meer tijd hebben om te lezen, soort de boekenverkoop zeer goed.

Het volledige persbericht met reacties uit het boekenvak leest u hier

Jaarcijfers Boekenverkoop 2014 en Top 20 lijsten verschillende genres vindt u hier.

Bronnen: Boek.be en GfK