Ledenlogin

Boekenverkoop in Vlaanderen licht gestegen in 2015

Beeld: 

De verkoop van papieren boeken in Vlaanderen steeg in 2015 met 0,2 %. De meest opvallende groei situeert zich bij de strips. Het meest succesvolle boek is Puur eten dat je gelukkig maakt 2 van Pascale Naessens. De best verkochte roman staat op de derde plaats: Het meisje in de trein van Paula Hawkins. De verkoop van e-books steeg van 2,9% naar 3,14%.

Strips in de lift

De strips doen het weer opvallend goed met een omzetstijging van bijna 14%. Niet minder dan 5 strips nestelen zich in de top 10 van de best verkochte boeken. Er werden in 2015 bijna 3 miljoen strips verkocht in Vlaanderen, waarmee het recordjaar 2013 werd overtroffen.

Een andere grote stijger in de verkoop zijn de boekverwante producten zoals kalenders en stickerboeken. Daar tekenen we een omzetstijging op van 18% tegenover vorig jaar. Scheurkalenders doen het in dit digitale tijdperk opvallend goed, met de Druivelaar als absolute uitschieter. Het is het tweede meest verkochte ‘boek’ in Vlaanderen in 2015. Maar ook het Frozen vriendenboek en  het boek van de populaire tv-quiz De Slimste mens ter wereld doen het uitstekend. 

Wat is het meest gelezen boek in Vlaanderen? 

Sinds Boek.be samen met GfK (sinds 2008) de reële verkoopcijfers meet, staat bijna elk jaar een kookboek op nummer 1. De enige uitzondering was Dan Brown in 2013. Niet verwonderlijk dat ook in 2015 een kookboek de nummer 1 is. Voor het tweede jaar op rij is het een boek uit de reeks Puur eten van Pascale Naessens. In de globale Boeken Top 10 nemen de strips ook een zeer prominente plaats in. Niet minder dan vijf strips staan in de top 10. Merho haalt met De Kiekeboes driemaal de top 10. De meest gelezen Vlaamse auteur is nog steeds Pieter Aspe. 

VLAAMSE BOEKEN TOP 10

  1. Puur eten dat je gelukkig maakt  2 - Pascale Naessens (Uitgeverij Lannoo)
  2. De Druivelaar dagwijzer 2016 - De Druivelaar
  3. Het meisje in de trein – Paula Hawkins (Bruna Uitgevers)
  4. Grey – E.L. James (Prometheus Uitgeverij)
  5. Puur eten dat je gelukkig maakt – Pascale Naessens (Uitgeverij Lannoo)
  6. De Kiekeboes 142 Tot op de bodem – Merho (Standaard Uitgeverij)
  7. De Kiekeboes 143 De truken van Defhoor - Merho (Standaard Uitgeverij)
  8. Asterix - De papyrus van Caesar – Jean-Yves Ferri en Didier Conrad (Albert René)
  9. De Kiekeboes 144 Losse flodders – Merho (Standaard Uitgeverij)
  10. Amoras 5 Wiske – Charel Cambre en Marc Legendre / Willy Vandersteen (Standaard Uitgeverij)

Naar het volledige persbericht

GfK Jaarcijfers 

e-book infographic vierde kwartaal