Ledenlogin

Christophe Van Gerrewey wint Europese Unie Literatuurprijs

Beeld: 

Op de hoogte, de debuutroman van Christophe Van Gerrewey, is een van de winnaars van de Europese Unie Literatuurprijs 2016. Die prijs bekroont elk jaar de beste romans uit 37 Europese landen. Alle winnaars krijgen 5.000 euro en genieten extra promotie en internationale zichbaarheid op de grootste Europese boekenbeurzen, zoals die in Frankfurt, Londen en Parijs. De prijs wordt uitgereikt op 31 mei in de Concert Noble in Brussel.

Christophe Van Gerrewey (1982) was al een opgemerkte essayist en verhalenschrijver, toen hij in 2012 als romanauteur bij De Bezige Bij Antwerpen debuteerde met Op de hoogte. Het boek won in 2013 de Debuutprijs. Dat jaar verscheen ook Van Gerreweys tweede roman, Trein met vertraging. In 2015 volgde de essaybundel Over alles en voor iedereen.

De juryleden voor Vlaanderen waren:

  • Emmanuelle Rollé van Standaard Boekhandel (Menen)
  • Hans Cottyn, journalist bij De Standaard
  • Willem Bongers-Dek van deBuren
  • Steven Van Ammel (juryvoorzitter), programma maker en boekhandelaar bij Passa Porta

De Europese Unie Literatuurprijs is een initiatief van het Creative Europe Programme van de Europese Commissie, en de Europese koepelorganisaties van de boekhandelaars, auteurs en uitgevers. Er doen 37 landen mee, die volgens een rotatiesysteem elke drie jaar een laureaat kunnen kiezen. Elk jaar zijn er dus 12 of 13 laureaten. Voor België wordt er afgewisseld tussen Nederlandstalige en Franstalige auteurs, waardoor er om de zes jaar een Vlaamse laureaat is. De vorige Vlaming die de prijs won was Peter Terrin in 2010 met De bewaker, dat ondertussen vertaald is in 14 talen.

Lees meer over alle winnaars

Bron: VFL