Ledenlogin

'Congo' verkozen als Mooiste Boekomslag van 2011

Beeld: 

Nederlandse boekverkopers kozen Congo van David Van Reybrouck tot Het Mooiste Boekomslag van 2011. De cover werd ontworpen door Studio Jan de Boer voor De Bezige Bij. Het geprononceerde portret op het omslag is van fotograaf Stephan Vanfleteren. Het succes van Congo dat al eerder diverse prijzen vanwege zijn inhoud in de wacht sleepte, is hiermee compleet.

Op 3 maart jl. kreeg Studio Jan de Boer de bokaal voor de winnende ontwerper en de winnende uitgeverij kreeg een wisselbeker. Studio Jan de Boer, die vorig jaar zijn 25-jarig bestaan vierde, is een van de grootste bureaus op het gebied van boekvormgeving. Onder zijn opdrachtgevers zijn uitgeverijen als De Bezige Bij, Podium, Ambo|Anthos, A.W. Bruna en Nijgh & Van Ditmar. 

Naast het winnende ontwerp voor Congo had de jury van boekverkopers nóg een cover van Studio Jan de Boer genomineerd: Staal (door Silvia Avallone, ook verschenen bij De Bezige Bij). Ook in voorgaande jaren koos de jury altijd wel één of meer van De Boers strakke en gedurfde omslagen. De ontwerper heeft zelfs de meeste nominaties op zijn naam staan, maar gewonnen had hij nog nooit.

Maar de jonge ontwerpster Leentje van Wirdum (Achter de stilte van Beate Teresa Hanika, voor Lemniscaat) legde de oude rot het vuur aan de schenen. Haar ontwerp belandde met twee stemmen minder op de tweede plaats. De rest volgde ver daarachter elk met een ongeveer gelijk aantal stemmen.

De verkiezing van Het Mooiste Boekomslag is een initiatief van Boekblad en Stichting De Best Verzorgde Boeken. Voor de tiende verkiezing nomineerde een jury van vijf boekverkopers twaalf omslagen. In februari kon al wie in een Nederlandse boekwinkel werkt via Boekblad.nl stemmen op zijn of haar favoriet. Bijna 200 boekverkopers brachten hun stem uit.

De eindstand van Het Mooiste Boekomslag van 2011:

 

 1. Congo van David Van Reybrouck (De Bezige Bij, ontwerp Studio Jan de Boer)
 2. Achter de stilte van Beate Teresa Hanika (Lemniscaat, ontwerp Leentje van Wirdum)
 3. Huid en haar van Arnon Grunberg (Nijgh & Van Ditmar, ontwerp Studio Ron van Roon)
 4. Staal van Silvia Avallone (De Bezige Bij, ontwerp Studio Jan de Boer)
 5. Vogels met zwarte poten kun je niet vreten van A.H.J. Dautzenberg (Contact, ontwerp Herman van Bostelen)
 6. Engelvisje & andere verhalen van Kees ’t Hart (Querido, ontwerp Anneke Germers)
 7. Vaslav van Arthur Japin (De Arbeiderspers, ontwerp Sander Patelski)
 8. Drakenogen van Bernardo Fernandez (Signatuur, ontwerp Will Immink Design) ex aequo met Luke en Jon van Robert Williams (Prometheus, ontwerp Emile Pen)
 9. Mama Tandoori van Ernest van der Kwast (Nijgh & Van Ditmar, ontwerp Studio Ron van Roon)
 10. Vinexvrouwen van Naima El Bezaz (Querido, ontwerp Brigitte Slangen)
 11. 6 tot 8 zwarte mannen van David Sedaris (Lebowski, ontwerp Dog and Pony)

 

 

Bron: Boekblad.nl (Robertine Romeny)