Ledenlogin

Drie boeken bekroond met Prijs voor Best Vormgegeven Boeken 2013

Beeld: 

Drie fraai vormgegeven boeken - en meer bepaald hun vormgevers en uitgevers - werden op 23 april bekroond met de Prijs voor De Best Vormgegeven Boeken: Schiller/Tasten van Paul Verrept (Bebuquin), L'Amour des Moules van Thomas Desmet & Benoit Vandenbroucke (Minestrone) en Hands of Time van Studio Luc Derycke (MER Paper Kunsthalle). Vormgever Nej De Doncker kaapt de Publieksprijs voor het Beste Boekomslag weg voor Sergiology (Minestrone).

Met deze prijzen worden de spots gericht op de nauwelijks te overschatten rol van de boekontwerper en de uitgever. De prijsuitreiking vond plaats in Antwerpen tijdens de Staat van het Boek.

De Best Vormgegeven Boeken

Er zijn ieder jaar talloze boeken die in het oog springen vanwege hun bijzondere band tussen inhoud en vorm; boeken die zich op één of andere manier onderscheiden door de verzorgde vormgeving. De Vlaamse Uitgevers Vereniging wil deze boeken onder de aandacht brengen en de uitgevers en vormgevers die deze relatie het meest succesvol realiseren in de bloemetjes zetten.

In totaal werden 17 boeken bekroond – de vormgevers en uitgevers delen samen delen de eer. Zij kregen een trofee overhandigd ontworpen door Stan Van Steendam.


3 bekroningen door de vakjury

De vakjury bekroont vanaf dit jaar maximum drie verschillende titels uit elf categorieën. Daarnaast kan de jury per categorie maximum drie eervolle vermeldingen toekennen.

De vakjury bestaat uit Koen Brams (voorzitter, onderzoeker en publicist), Inge Ketelers (grafisch ontwerper), Geoffrey Brusatto (vormgever en docent), Ron van Roon (grafisch ontwerper) en Jan Van Damme (boekhandel Beatrijs).

De Prijs voor De Best Vormgegeven Boeken 2013 gaat naar:

 • Categorie: Literatuur
  Schiller/Tasten van Jan Decorte, vormgegeven en uitgegeven door Paul Verrept (Bebuquin)
 • Categorie: Special interest
  L’Amour des Moules van Willem Asaert en Sergio Herman, vormgegeven en uitgegeven door Thomas Desmet & Benoit Vandenbroucke (Minestrone)
 • Categorie: Kunstboeken
  Hands of Time van Johan De Wilde en Hans Theys, vormgegeven en uitgegeven door Studio Luc Derycke: Luc Derycke en Jeroen Wille (MER Paper Kunsthalle)

Commentaar van de jury én van de vormgevers en uitgevers zelf over deze werken kunt u nalezen in de uitgebreide brochure over de prijs.

13 eervolle vermeldingen

Daarnaast kregen 13 uitgaven in 8 categorieën een eervolle vermelding voor hun verzorgde vormgeving:

[Categorie: Boek - Vormgever - Uitgever]

 • Literatuur:  Schedelmoer & maatpak - Stephane De Schrevel - het balanseer
 • Kunstboeken:  Wim Delvoye - Studio Delvoye & Janpieter Chielens - Mercatorfonds
 • Kunstboeken:  The Most Expensive Restaurant Ever Built - Ward Heirwegh - Sleeperhold Publications
 • Fotoboeken:  Moments before the Flood - Gert Dooreman - Lannoo
 • Kinderboeken:  Het leukste ABC ter wereld - Studio Lannoo en Tom Schamp - Lannoo
 • Kinderboeken:  Jong gekweld - Gert Dooreman - Lannoo
 • Kinderboeken:  Takkenkind - Gert Dooreman - Querido Jeugd
 • Strips:  Cowboy Henk - Dooreman en Stijn Dams - Bezige Bij Antwerpen
 • Special interest:  Reading Urban Cracks - Luc Derycke en Jeroen Wille - MER Paper Kunsthalle
 • Doeboeken:  Stof voor durf-het-zelvers - Oeyen en Winters - Stichting Kunstboek
 • Debuutprijs:  Mama x papa - Rachelle Dufour - /
 • Debuutprijs:  God Dammit - Kahil Janssens - /
 • Debuutprijs:  Speak & Speech - Kahil Janssens - /

 

Publieksprijs voor het Beste Boekomslag

De redactie van Focus Knack koos uit een honderdtal inzendingen tien covers voor de Publieksprijs 2013. 2563 mensen brachten hun stem uit op een van de covers. 

Met 481 voorkeurstemmen gaat de Publieksprijs voor het Beste Boekomslag naar de cover van Sergiology van topkok Sergio Herman, van de hand van vormgever Nej De Doncker (Minestrone). Als prijs mag De Doncker voor bpost een postzegel ontwerpen die in 2015 zal worden uitgegeven.

Philip Hermans uit Halen liet zijn stem horen en won daarmee de hoofdprijs van de stemcampagne, een barbecue van het merk Weber ter waarde van € 600. Daarnaast geeft de VUV aan nog twee boekenpakketten weg met alle tien titels uit de longlist en vijf boekencheques van € 50. De winnaars zijn inmiddels op de hoogte gebracht.

Brochure

Lees in de brochure over De Best Vormgegeven Boeken 2013 het juryrapport, commentaar van de laureaten (zowel de grafisch vormgevers als de uitgevers), en uitgebreide informatie over de bekroonde werken en biografieën. 

Organisatie en partners

 De Best Vormgegeven Boeken is een initiatief van de Vlaamse Uitgevers Vereniging, in samenwerking met Boek.be, Focus Knack en Plantijn Hogeschool, met de steun van Newgoff, Papyrus, bpost en Weber.