Ledenlogin

Erik Vlaminck krijgt Gulden Boek, André Van Halewyck Zilveren Speld

Beeld: 

Tijdens de nieuwjaarsreceptie van Boek.be op 28 januari werden de onderscheidingen uitgereikt.

Het Gulden Boek is een onderscheiding van Boek.be voor een persoon die zich op bijzondere wijze inzet voor het boek of de verspreiding ervan.  Erik Vlaminck kreeg de onderscheiding o.a.voor zijn inzet als mede-oprichter en later voorzitter van de Vlaamse Auteursvereniging. Hij lag mee aan de basis van een schrijversstatuut, de nieuwe fiscale regeling voor auteursrecht,  de hervorming van het lezingensysteem en de modelcontracten voor auteurs. 

Als huidig voorzitter van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde was hij één van de initiatiefnemers voor de Canon van de Nederlandstalige literatuur die vorig jaar verscheen.

Boek.be zette André Van Halewyck in de bloemetjes die na meer dan 35 jaar afscheid nam van het boekenvak. Hij ontving een Zilveren Speld voor zijn verdiensten en jarenlange inzet voor het boek. 

Van Halewyck was uitgever, boekimporteur en boekhandelaar. Van 1996 tot 2007 was hij actief in de vereniging. Als bestuurder en secretaris bij de VUV, bestuurder en voorzitter van de VBI. Hij was bestuurder bij Boekenbank en bij Ruit, het toenmalige Librius, vice-voorzitter en voorzitter van de VBVB (Vereniging ter Bevordering van het Vlaamse Boekwezen, nu Boek.be). 

Het volledige persbericht vindt u hier.