Ledenlogin

Gereglementeerde Boekenprijs in Brussel vanaf voorjaar 2019

Beeld: 

Zowel de federale als de Vlaamse ministerraad en die van de Franse Gemeenschap hebben het samenwerkingsakkoord goedgekeurd over de gereglementeerde boekenprijs in tweetalige boekhandels in onze hoofdstad. Daardoor zal in die winkels de Vlaamse regelgeving gelden voor Nederlandstalige boeken en voor Franstalige boeken die van de Franse Gemeenschap.

In beide gemeenschappen bestaat er al een gereglementeerde boekenprijs. De regels gelden ook voor de Nederlandstalige en Franstalige boekhandel in Brussel. Daarbij rees het probleem dat het prijsbeleid voor boekhandelaars, uitgevers en importeurs die zowel Nederlandstalige als Franstalige werken verkopen in het tweetalige Brussel, nog steeds federale bevoegdheid is.

Om een en ander juridisch sluitend te maken, overlegden de drie entiteiten de voorbije maanden over een samenwerkingsakkoord, dat nu dus op alle niveaus groen licht kreeg. Concreet schrijft het voor de Nederlandstalige boeken dezelfde regels voor als die van het decreet van de Vlaamse Gemeenschap en voor de Franstalige boeken dezelfde regels als die van het decreet van de Franse Gemeenschap. Verwacht wordt dat de boekenprijs in Brussel in het voorjaar van 2019 van start gaat.

Bron: Belga