Ledenlogin

Recordaantal 'Neuerscheinungen' voor Vlaanderen en Nederland

Beeld: 

In aanloop naar de Frankfurter Buchmesse verschenen al 454 boeken over Vlaanderen en Nederland en vertalingen van Nederlandstalige titels in het Duits, waarvan 306 vertalingen van literatuur. Van 19 tot en met 23 oktober 2016 zijn Vlaanderen en Nederland eregast in Frankfurt, op de internationale Buchmesse.

Opvallend is dat alle genres vertegenwoordigd zijn: romans, non-fictie, poëzie, theater, kinder- en jeugdliteratuur, strips en graphic novels, reisgidsen, kookboeken en zelfhulpboeken.

Het wordt nu de grootste prioriteit van beide letterenfondsen om die ongewoon grote belangstelling in Duitsland ook te verzilveren in andere taalgebieden.

Speciaal voor de Duitse boekhandel is door het FBM16 team van het Nederlandse en Vlaamse letterenfonds de brochure Neuerscheinungen gemaakt, waarin meer dan honderd literaire titels in alle genres worden uitgelicht. Daarnaast wordt in samenwerking met Literaturtest.de een actie georganiseerd voor de Duitse boekhandel die doorloopt tot en met december 2016. De actie biedt ruimte voor zo’n zestig lezingen door Vlaamse en Nederlandse auteurs in boekhandels verspreid over heel Duitsland. 

Voor het Vlaams-Nederlandse gastlandschap kon het Vlaams Fonds voor de Letteren rekenen op een extra financiële projectondersteuning door de Vlaamse overheid van 2,4 miljoen euro. 

Minister van Cultuur Sven Gatz: ‘Het reusachtige succes van Duitse vertalingen uit het Nederlands in het Duits zelfs nog voor de Frankfurter Buchmesse 2016 echt begonnen is, bewijst in de feiten hoe zinvol het is dat Vlaanderen en Nederland stevig inzetten op doorgedreven culturele samenwerking. Het gastlandschap op de grootste professionele boekenbeurs ter wereld, samen met onze noorderburen, geeft het boekenvak en onze Nederlandstalige literatuur enorme vleugels. Die hoge vlucht zal ook zonder twijfel werken als een hefboom voor de meest diverse literaire genres, en zowel voor jonge als meer gevestigde auteurs. Via Duitsland staat de deur nu wagenwijd open om de rest van de wereld te overtuigen van onze literaire talenten en kwaliteit.’

Minister-president Geert Bourgeois: ‘Vlaanderen en Nederland zijn in oktober samen gastland op de Frankfurter Buchmesse. Dat de teller van in het Duits vertaalde Vlaamse en Nederlandse auteurs en Duitstalige werken over Vlaanderen en Nederland nu al op 454 titels staat, is voor de meest invloedrijke boekenbeurs ter wereld een unicum! Duitsland vormt sinds jaar en dag het belangrijkste exportgebied voor de Nederlandstalige literatuur. De fenomenale belangstelling die we nu al bij professionele aankopers, vertalers en uitgevers kunnen vaststellen, zal niet alleen verder de internationale poort voor onze boekenwereld openen, maar ook de culturele, economische en toeristische interesse voor Vlaanderen nog meer stimuleren. Kortom, dit succesverhaal zet ons nog meer op de wereldkaart van de letteren!’

Bron: VFL