Ledenlogin

SINBAD, de eerste Belgische anti-piracy webcrawler voor boeken en strips, haalde al 29.000 illegale links neer

Beeld: 
SINBAD

Librius, de beheersvennootschap van de Vlaamse boekuitgevers, heeft afgelopen zomer SINBAD gelanceerd. SINBAD is een acroniem dat staat voor ‘Searching the Internet for Non-authorized Books And Displays’; het is een anti-piracy webcrawler die actief het internet afspeurt op zoek naar illegale links naar boekencontent van Vlaamse uitgevers, en die links vervolgens ook neerhaalt .

SINBAD linkt titelmetadata uit Boekenbank (de books-in-print databank van Boek.be) met HYDRA, de webcrawler van de Belgian Anti-Piracy Federation die initieel ontwikkeld was voor films, series, muziek en games. 

De eerste resultaten van SINBAD zijn zonder meer verbazend. In de zomer van 2011 werden liefst 29.000 links naar illegale Vlaamse boeken neergehaald: ruwweg 19.000 voor fictie en non-fictie en 10.000 voor strips. Daarbij is het belangrijk te weten dat veel van de aangetroffen illegale content ‘multi-packs’ zijn, collecties van illegale boeken dus (vaak netjes gerangschikt per auteur of genre). SINBAD haalde meteen één van die multi-pack websites neer, te weten de Nederlandse ‘Boekenplank’, die een zeer grote hoeveelheid illegale content beschikbaar stelde. Het fenomeen van piraterij in de Vlaamse boekensector is dus vermoedelijk nog groter dan wat het aantal links doet uitschijnen. Ter vergelijking: in 2010 haalde BAF ruwweg 12.000 illegale links naar Vlaamse films en TV-series neer. 

Koplopers bij de non-fictie boeken zijn Start to run en Keep Running van Evy Gruyaert met samen meer dan 2.400 links (inclusief podcasts). Het Groot Woordenboek van Van Dale was goed voor 618 links, de Naked Chef-boeken van Jamie Olivier klokten af op 532 links, en de thrillers van Aspe, Baantjer en Mendes doken respectievelijk 630, 286 en 233 keer in de lijst op. De illegale versie van Congo van David Van Reybrouck werd op 44 verschillende plaatsen gevonden. Daarnaast staan vooral veel Vlaamse vertalingen van internationale bestsellers en fantasy in de lijst (Alistair McLean, David Baldacci, Jill Mansell, Tess Gerritsen, J.K. Rowling, Nicci French, Karen Slaughter, Robert Ludlum, Tom Clancy, J.R.R. Tolkien, Ruth Rendell, Jean M. Auel, Stephenie Meyer en Stieg Larsson zitten in de categorie 100 tot 1000 links, met als absolute uitschieter Raymond E. Feist: 1.546). Opvallend is dat de klassieken goed aanwezig zijn in de digitale wereld: zowel Cyriel Buysse, Louis Couperus als Jules Verne ronden met gemak de kaap van de 100 illegale links (Couperus zelfs die van de 200). 

Bij de strips is Suske en Wiske de absolute koploper, in zijn eentje goed voor 1.846 links. De top vijf bestaat verder uit De Rode Ridder, Jommeke, Kiekeboe en Urbanus (alle tussen de 400 en de 850 links). Het nummer 20 in de lijst, XIII, is nog steeds goed voor 100 illegale links. Rapidshare blijkt hier met voorsprong de populairste direct download-site te zijn, met 5.681 links. 

SINBAD is echter maar een deel van het Librius/Boek.be anti-piracy beleid: de twee andere assen zijn de bescherming en ontwikkeling van aantrekkelijk geprijsde en kwalitatieve legale content en het verleggen van de focus weg van consumenten – die in de regel ongemoeid worden gelaten als ze zich beperken tot downloaden voor privédoeleinden – en naar hosts, uploaders en ISP’s. 

Meer informatie over SINBAD vindt u hier (op de volledig vernieuwde publiekswebsite van Librius).

De nieuwe website www.librius.com, die tegelijk speels en zakelijk oogt, wil Librius meer dan ooit in de markt zetten als een moderne, performante en dynamische beheersvennootschap, met o.m. heldere en open cijferrapportering (aanklikbare banners rechts bovenaan). De publiekswebsite werd ontwikkeld door het Gentse online agency The Reference dat erin is geslaagd de waarden en open aanpak van Librius zowel technisch als visueel uit te werken.