Ledenlogin

Stevige groei van e-bookverkoop in Vlaanderen

Beeld: 

De verkoop van de e-books in Vlaanderen is in het derde kwartaal van 2015 behoorlijk gestegen tegenover het vorige kwartaal: van 111.227 naar 173.477 exemplaren (bron Boek.be en CB).

Dat is een stijging van 56% tegenover het vorige kwartaal. Daarmee stijgt het aandeel van de e-books in de totale boekenverkoop in Vlaanderen naar 4,8%. Nog vrij bescheiden als je het vergelijkt met het aandeel in Nederland (+/- 7%), maar het is toch al betekenisvol. Een belangrijke reden voor deze stijging is zeker de vakantieperiode. Het is voor vele mensen die beschikken over een e-reader of een tablet erg handig om tijdens het reizen e-books mee te nemen. Dat scheelt een paar kilo’s in de bagage. De kans is dus behoorlijk reëel dat dit percentage niet op hetzelfde niveau blijft in het vierde kwartaal. Want dit is uitgerekend de periode waar veel boeken als geschenk worden gekocht.

Ook de steeds dalende prijs van de e-books speelt een belangrijke rol in de stijgende verkoopcijfers. De gemiddelde prijs van het e-book ligt vandaag beneden de 60% van de prijs van een papieren boek. Over de reden van deze daling, vindt u hier meer informatie: http://boekenvak.be/nieuws/waarom-worden-e-books-steeds-goedkoper

 Opvallend is ook dat ongeveer één boek op drie dat  online wordt gekocht een e-boek is: zie illustratie. Het  wordt dan ook steeds belangrijker voor online  boekhandels om zowel het papieren boek als het e- book aan te bieden aan de lezer, want online wordt  steeds meer de beslissing genomen om de  elektronische versie aan te kopen.