Ledenlogin

Vlaamse Cultuurprijs voor de Letteren voor Carll Cneut

Beeld: 

De schrijver en illustrator Carll Cneut nam de prestigieuze prijs in ontvangst op het Eilandfestival in Antwerpen. Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz heeft Cneut bekroond voor zijn boek De gouden kooi  (De Eenhoorn).

De jury van de Vlaamse Cultuurprijs voor de Letteren heeft Carll Cneut uitgeroepen tot laureaat van de onderscheiding. Volgens de jury toont de illustrator zijn meesterschap "met de uitzonderlijke, persoonlijke, poëtische vertelling De gouden kooi".

 "Carll Cneut is een bevlogen kunstenaar, die een prachtig oeuvre heeft uitgebouwd. Hij heeft grenzen verlegd in de Vlaamse illustratiekunst en een belangrijke plaats veroverd in de Vlaamse jeugdliteratuur", klinkt het.

Zijn boek De gouden kooi levert hem de Vlaamse Cultuurprijs voor de Letteren op. "Carll Cneut creëert met zijn illustraties een eigen wereld. Zijn composities doen ook een levendig universum vermoeden dat zich buiten de bladspiegel afspeelt. Hij weet constant de fantasie van de lezer te prikkelen", zei minister Sven Gatz.

Aan de Vlaamse Cultuurprijs voor de Letteren is een geldbedrag van 12.500 euro en een bronzen beeldje van Philip Aguirre verbonden.

Op de foto: Carll Cneut bij de ontvangst van de Publieksprijs 2015 van de Boekenpauw voor 'De Gouden Kooi', 

Bron:deredactie.be/Boek.be